Bilder

Bilder som är gjorda för internet duger inte i kvalitetstryck

Detta är en regel som många har svårt att förstå.

pixligtLåt mig förklara: En digital bild består av små fyrkanter. Varje sådan fyrkant kan endast ha en färg. En fyrkant kallas "pixel" eller punkt (dot). Så här kan en detalj ur en bild se ut:

Bildens kvalitet bestäms av dess upplösning. Upplösningen är ett mått på hur många pixlar bilden innehåller. Upplösningen mäts i pixlar per tum (dots per inch) och förkortas dpi.

På denna bild har vi 7,2 pixlar per tum. Ganska kass eller hur?

300dpi.gifLåt oss därför gå vidare till nästa bild. Nu har vi zoomat ut bilden och knôtt in en väldig massa pixlar. Den här bilden har 72 pixlar per tum (72 dpi).

En riktigt fin bild, eller hur? Den ser bra ut på din bildskärm, så varför duger den inte i trycket? Jo, därför att i kvalitetstryck, som vi har i Roderbladet, arbetar man med bilder som har en upplösning av 300 dpi.

tryckOm vi skulle publicera föregående bild i Roderbladet, så skulle den se ut ungefär så här. Suddigt och grynigt, varför skulle vi ha det när vi kan ha skarpa och tydliga bilder?


Ingen begär att du ska vara expert på bildhantering. Men tänk dessa viktiga tumregler:

1. Skicka originalbild
Om du har bilder från en digitalkamera - se till att du skickar originalbilden. Den ska inte vara förändrad på något sätt Om du får bilden från någon annan, begär att få originalet.

2. Ta inte bilder från Internet.
Bilder som finns på Internet har för dålig upplösning, dessutom är de belagda med upphovsrätt, man får inte publicera andras bilder utan tillstånd.

3. Skicka bilder som separata filer.
Bilder som monteras i Word eller något annat textbehandlingsprogram kan inte användas, bilden förstörs av monteringen. Skicka originalbilden.

4. Papperskopia - skanna eller posta.
Om du har bilden på en papperskopia: Skanna in den med minst 300 dpi upplösning och spara den som jpg med medel till hög kvalitet. Eller skicka pappersbilden till mig med posten, så skannar jag den.

Är du osäker: ring Kjell och fråga! Tel 0300-321 583

Konstigare än så är det inte.

 
Annons
Annons
Annons